Benut het eiwit van Eigen land!
Beter benutten van eiwit van eigen land spaart import van eiwit uit en zorgt voor een meer gesloten kringloop op het melkveebedrijf. In het project Eiwit van Eigen land streeft een groep melkveehouders er naar zoveel mogelijk eiwit van eigen land te benutten.
Deelnemers Eiwit van Eigen Land op zoek naar Kansen
Intensiteit en grondsoort
Grote verschillenDe grondsoort en intensiteit bepalen dus voor een gedeelte het aandeel eiwit dat van eigen land geoogst kan worden. De grondsoort is per bedrijf een gegeven en ook de intensiteit van een bedrijf ligt vaak voor een groot gedeelte vast. Maar hoe kun je dan zorgen voor een hogere productie of een hogere benutting van eiwit van je eigen bedrijf. In figuur 2 zijn de individuele bedrijven weergegeven en onderverdeeld naar grondsoort. De spreiding in deze grafiek is duidelijk te zien. Het ene bedrijf met dezelfde intensiteit en grondsoort heeft soms wel een twee maal zo groot aandeel eiwit van eigen bedrijf dan een ander bedrijf. Dat betekent dat er naast intensiteit en grondsoort nog vele andere mogelijkheden zijn om te sturen op het aandeel eiwit van eigen land.
Draaien aan de knoppen
Er zijn dus mogelijkheden om een hoger aandeel eiwit van eigen land te verkrijgen. Maar hoe doe je dat dan? Met andere woorden aan welke knoppen kun je draaien om zoveel mogelijk eiwit van eigen land te winnen en ook te benutten.
Een analyse aan de hand van de KringloopWijzers van Royal Bel Leerdammer heeft in beeld gebracht op welke eigenschappen bedrijven met een hoog aandeel eiwit van eigen land zich onderscheiden ten opzichte van bedrijven met een laag aandeel eiwit van eigen land binnen dezelfde intensiteit.
Hieronder volgen een aantal van deze kenmerken waarop bedrijven met een hoog aandeel zich onderscheiden:
• Hoger aandeel vers gras in het rantsoen (meer weiden/grazen)
• Hoge grasopbrengsten (met voldoende eiwit)
• Meer grasland in het bouwplan
• Hoge stikstofbenutting (lage ruw eiwit/VEM verhouding in het rantsoen)
• Minder krachtvoer
• Lage eiwit gehaltes in krachtvoer en bijproducten die aangekocht worden
In het vervolg van dit project van ZuivelNL en Royal Bel Leerdammer zal er een bedrijfsspecifiek verbetertraject uitgezet worden, wat vervolgens wordt vertaald naar algemene aanbevelingen per grondsoort en per intensiteitsklasse.
Voor vragen; Tim van Noord t.van.noord@ppp-agro.nl of Bert Philipsen bert.philipsen@wur.nl
Meer weten?
Meer nieuws
- Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
- Advies
- Bedrijfsadvies
- Coaching
- Financieel advies
- Geen categorie
- Innovatie
- Kennis
- Nieuws
- Praktijkbegeleiding
- Procesbegeleiding