Droogte en KringloopWijzer

Op dit moment is het heel erg droog en staat er vrijwel geen gras meer in de wei. Hoe ga je daar mee om als mineralenmanager? En wat voor gevolgen heeft deze droge periode voor de resultaten uit de KringloopWijzer.

In tijden van droogte is het belangrijk om goed je geduld te bewaren en niet te gaan bemesten. Zeker op de zware klei met grote scheuren is de kans op uitspoeling dan veel te groot. ”Ik bemest zelf pas weer als er 40-50 millimeter regen is gevallen. Eerder heeft op onze zware komklei geen nut”, zegt Kees van Wijk. Hij is deelnemer aan Koeien & Kansen en boert op zware klei in Waardenburg.

Maatregelen bij aanhoudende droogte

Hij is van plan net voordat het weer gaat regenen alles wat er dan nog staat aan sprieterig gras af te maaien en daarmee een nieuwe start te geven aan de grasgroei. Hij wacht daarmee wel zo lang mogelijk om verder uitdroging te voorkomen. Voor hem voelt dat dan als een kwestie van “uithuilen en opnieuw beginnen”. Hij is benieuwd hoe de groei dan gaat verlopen, het kan zijn dat hij zijn koeien dan even 2 weken op stal houdt om het gras even de gelegenheid te geven te groeien. ”Ik ben bang dat het anders veel langer gaat duren voordat ik weer in mijn gras kom. Ook laat ik ze nu al alleen ’s nachts buiten lopen omdat ik het overdag te warm vind voor mijn koeien in de wei”, voegt hij er aan toe. Maar als het nu nog langer dan 2 weken droog blijft ga ik alle draden weghalen die er nu nog staan en dan  laat ik de koeien buiten op alle weidepercelen gelijk lopen.

Gewasopbrengsten veel lager

Kees maakt zich wel zorgen om zijn totale gewasopbrengst dit jaar, op de zware komklei percelen op mijn bedrijf heeft dit droge weer al veel gevolgen gehad voor mijn gewasopbrengst. Hij mist ongeveer een hele grassnede. En ook de mais heeft zwaar onder de droogte te lijden. Dit heeft weer effect op BES en BEP normen voor zijn bedrijf voor de komende jaren, verwacht hij. “Het voordeel wat ik daarmee de afgelopen jaren heb kunnen opbouwen onder groeizame omstandigheden heb ik dit jaar in ieder geval niet opgebouwd. Ik hoop nog maar op een groeizame herfst’, zegt Kees van Wijk.


Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Barend Meerkerk, b.meerkerk@ppp-agro.nl of via 06-53670143

Droogte Grasland

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
Veld-APK

Efficiënter bemesten na Veld-APK

Regeneratieve landbouw

Studiegroep regeneratieve landbouw van start

Hooimaand - HME-kalender JUNI

Juni = hooimaand