Focus op energie voor betere voerefficiëntie

Hoge voerefficiëntie met 1,6 kg meetmelk/kg droge stof

Het bedrijf met de hoogste voerefficiëntie realiseerde 1,6 kilo meetmelk per kilo droge stof. Het gemiddelde van alle DAW-veehouders in de Krimpenerwaard/Schieland was 1,27 kg meetmelk/kg droge stof. Dit betekent dat het meest efficiënte bedrijf uit een voeropname van 22 kg droge stof 7,25 kg meetmelk extra melkt dan gemiddeld bij de DAW-veehouders.

Wat is de sleutel tot een hogere benutting van het rantsoen?

De gewenste rantsoenbenutting ligt boven de 1,4 kg meetmelk per gevoerde kilo droge stof. Bedrijven die dit deze winter realiseerden, hebben een rantsoen gevoerd met een hoger energieniveau; dit lag op 985 VEM/kg droge stof. Daarnaast ligt op deze bedrijven de melkproductie per koe 5 kilo/koe/dag hoger. Dit lukt door:

  1. Hoge kwaliteit ruwvoer. Ruim 60% van het totale rantsoen (VEM basis) bestaat bij de bedrijven met een hoge voerefficiëntie uit ruwvoer. Dit is dus een belangrijke basis voor het totale rantsoen. Het ruwvoer bij de bedrijven met een hoge voerefficiëntie bevat kuilgras met gemiddeld 895 VEM/kg ds. Daarnaast voerden al deze bedrijven een aandeel mais met minstens 950 VEM/kg ds.
  2. Gebruik van aanvullend krachtvoer om het energieniveau in het rantsoen te verhogen. De bedrijven met een hoge voerefficiëntie voeren krachtvoer (en granen) met een VEM-gehalte van gemiddeld 1100 VEM/kg ds. Het krachtvoerverbruik ligt bij deze bedrijven ook iets hoger dan gemiddeld, namelijk 0,9 kg krachtvoer/koe meer. Per 100 kg melk wordt er echter niet meer krachtvoer gevoerd dan gemiddeld.

En het eiwit dan?

Gemiddeld bevatte het totale rantsoen 149 gram RE/kg ds. Binnen de resultaten van de DAW-veehouders zien we dat het ruw eiwit in het rantsoen niet direct invloed heeft op de meetmelkproductie per koe en de voerefficiëntie. Minder eiwit voeren kan dus zonder liters melk te verliezen of in te leveren op de benutting. Belangrijk is daarbij te voorzien in voldoende DVE/kg ds; op de bedrijven met een hoge voerefficiëntie is dit 83 gram DVE/kg ds. Daarnaast is er voldoende energie nodig om het gevoerde eiwit te benutten. De combinatie van voldoende energie en een vergelijkbaar ruw eiwitgehalte zorgt ervoor dat het ureum 2,5 punt lager is op de bedrijven met een hoge voerefficiëntie.

Figuur 1. Voerefficiëntie

Figuur 1. Het berekende ruw eiwitgehalte in het gevoerde rantsoen uitgezet tegenover voerefficiëntie bij het melkvee.

Kortom, focus bij het samenstellen van het rantsoen op voldoende energie beschikbaar krijgen voor het melkvee. Dat kan door in de krachtvoeraanvulling vooral te focussen op energie en waar mogelijk een deel van de eiwitaanvulling in te wisselen voor energierijke krachtvoeders. Granen doen hierin ook uitstekend werk. Naast veel energie bevatten ze een heel interessante VEM/DVE verhouding en relatief weinig Ruw Eiwit. Bij grasrijke rantsoenen een prima aanvulling.

De koe (pens) kan nu eenmaal niet onbeperkt voer opnemen, hierbij geldt “Vol is Vol”. Waarbij het eigen ruwvoer de belangrijkste speler is voor de opname capaciteit in de pens. Hoe grover het ruwvoer, hoe minder er in past. Wil je veel melk uit ruwvoer halen, dan moet het ruwvoer van goede kwaliteit zijn.

Hoe meer melk er uit ruwvoer komt, des te minder krachtvoer is er nodig wat financieel weer interessant is, want 1 kg droge stof ruwvoer is nog steeds goedkoper dan 1 kg droge stof uit krachtvoer. Wat voor de kringloop weer een positieve bijdrage levert.

Denk daarnaast alvast na over het aankomende seizoen. Welke ruwvoerkwaliteit zorgt voor de hoogste benutting op het eigen bedrijf? Stem de bemesting en het oogstmoment daar op af.


Bron: nieuwsbrief DAW Krimpenerwaard & Schieland, geschreven door Jurian Korevaar en Sjon de Leeuw.

Over DAW Krimpenerwaard & Schieland

In 2013 startte het project ‘DAW Krimpenerwaard’, toen alleen nog voor melkveehouderijen in de gemeente Krimpenerwaard. In 2021 is het project uitgebreid met melkveehouderij- en akkerbouwbedrijven in het Schielandgebied. Sindsdien draagt het project de naam ‘DAW Krimpenerwaard & Schieland’.

Het project DAW Krimpenerwaard & Schieland is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Het DAW is een initiatief van LTO Nederland waarin samen met waterschappen wordt gewerkt aan schoon en voldoende water en een gezonde bodem. Voor meer informatie zie www.agrarischwaterbeheer.nl. Of neem contact op met Jurian Korevaar en Sjon de Leeuw.

Twee koeien aan voerhek - Voerefficiëntie

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Advies
  • Bedrijfsadvies
  • Coaching
  • Financieel advies
  • Geen categorie
  • Innovatie
  • Kennis
  • Nieuws
  • Praktijkbegeleiding
  • Procesbegeleiding
Gezonde koeien met laag RE

Koeien blijven gezond met minder ruw eiwit

Duurzame vooruitgang

Melkveehouders boeken duurzame vooruitgang, uitdagingen blijven bestaan

Emissie verlagen op drie paden

Kuil, stal, mest: direct minder emissie zonder grote investeringen