Hoe maakt u een smakelijk toetje?
Herfstgras goed benutten is belangrijk voor een hoog eiwit van eigen land maar ook voor het verlagen van de voerkosten en een lagere co2 footprint (minder aankoop). Weidegras in het najaar kun je zien als een toetje. Zonde als je het laat liggen of veel energie moet besteden om het naar huis te halen terwijl de koe dat ook kan doen. Maar om een smakelijk toetje aan te bieden heeft u wel het juiste recept en voorbereiding nodig.
In dit filmpje geven we u een paar tips:
Herfstgras smakelijk maken en houden.
- Maai (als het weer het toelaat) eind augustus / begin september veel gras weg. In deze periode liever iets te veel dan te weinig. Hiermee creëer je veel frisse weiden die je smakelijk aan kunt bieden in het najaar.
- Hou het gras korter. Een mooie vuistregel is onder de 10 cm. Ook kun je goed naar het gras kijken. Het gras moet in het najaar rechtop en open blijven staan. De wind moet als het ware langs de stam van het gras kunnen waaien. Als het dichter staat gaat het onderin bij de stam snel schimmelen en stinken.
- Probeer ook in september en desnoods oktober (als het weer het toelaat) al het gras wat langer dan de 10 cm is (of veel bossen heeft) te blijven maaien. Ook als je percelen hebt met veel bossen desnoods bossen maaien en in de baal stoppen. Bossen en langer gras gaan snel plat liggen en onderin bij de zode stinken en schimmelen. Dit is de grootste oorzaak van afnemende smakelijkheid.
- Ga roteren over je percelen. Dus elke dag geef je een nieuw perceel, waarbij je de koeien meer ruimte geeft dan in de zomer. Ze eten dan telkens alleen de toppen van het gras.
- Nachtvorst is je vriend, met name voor de percelen met wat langer gras. Door nachtvorst gaan de mindere geur en smaak eraf en eten koeien gras wat ze anders niet moesten ineens wel op.
Het eiwit in het gras benutten
- De basis is; zorg dat je corrigeert voor het eiwitrijke product, op intensievere zandbedrijven betekend het minder soja/raap voeren, en indien nodig wat meer mais. Op gras bedrijven moet je denken aan er een kuil naast voeren met een lager eiwit (dus niet de herfstkuil van vorig jaar) en/of natuurhooi.
- Corrigeer ook in het krachtvoer, dus zorg voor een eiwitarmere brok als de koeien nog een paar kg d.s. herfstgras eten.
- De voorkeur heeft om het grootste deel via weidegang als toetje op te laten nemen. Een paar kilo d.s. door de koeien via weidegang opgenomen is meestal beter benutbaar dan een herfstkuil op het erf.
Verder nog wat algemene tips voor natte omstandigheden.
- Voor het perceel erin en achter eruit als dat kan.
- Heel kort en intensief weiden, de voergoot een paar uur leeg. 2-3 uur grazen (niet liggen) en weer naar binnen.
- Als het weer nog goed is, probeer dan een kleine grasvoorraad op de hogere en hardere percelen te houden zodat je daar nog terecht kunt als het natter wordt.
PPP- Agro advies is verantwoordelijk voor het project Bewust Beter Beweiden waarin we met elkaar aan de slag zijn om de beweiding te verbeteren en optimaliseren. Data ontstaan door grasmetingen speelt daarin een belangrijke rol. Bewust Beter Beweiden is een POP3 project. Gefinancierd door De Europese unie “Europa investeert in zijn platteland” en de provincie Utrecht.
Meer weten?
Meer nieuws
- Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
- Advies
- Bedrijfsadvies
- Coaching
- Financieel advies
- Geen categorie
- Innovatie
- Kennis
- Nieuws
- Praktijkbegeleiding
- Procesbegeleiding