Koeien blijven gezond met minder ruw eiwit
Onderzoek naar diergezondheid binnen het project Koe & Eiwit laat zien dat de vrees dat een lager ruw eiwitgehalte in het rantsoen leidt tot gezondheidsproblemen bij koeien en kalveren ongegrond is. Dat signaleren dierenartsen Tine van Werven en Axel van Ruitenbeek, op basis van twee jaar monitoring op 20 melkveebedrijven in Nederland.
Onzekerheid aan de start
Toen het project Koe & Eiwit in 2021 van start ging, was er veel onzekerheid in de melkveesector. Onder druk van beleidsmaatregelen en maatschappelijke verwachtingen moest het ruw eiwitgehalte in het rantsoen omlaag, onder andere om de stikstofuitstoot terug te dringen. Tegelijkertijd leefde de vraag: wat zijn de gevolgen voor diergezondheid, vruchtbaarheid en melkproductie? Zowel veehouders als dierenartsen maakten zich zorgen.
Geen reden tot zorg
Het verlagen van het ruw eiwit in het rantsoen is goed mogelijk zonder risico voor de gezondheid. Dit vraagt wel om vakmanschap en een goed uitgebalanceerd rantsoen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder op de website van Koe & Eiwit: Geen reden tot zorg: Koeien blijven gezond met minder ruw eiwit.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het project Koe & Eiwit of over het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen? Neem dan contact op met Sjon de Leeuw of Dick Jan Koster.

Meer weten?
Meer nieuws
- Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
- Advies
- Bedrijfsadvies
- Coaching
- Financieel advies
- Geen categorie
- Innovatie
- Kennis
- Nieuws
- Praktijkbegeleiding
- Procesbegeleiding