Koeien van Hagoort gaan dit jaar weer vroeg de wei in

‘’De koeien gaan zeker dit jaar weer vroeg de wei in’’, stelt Koeien & Kansen veehouder Coen Hagoort in Waarder. Hij streeft hier om zo nog meer eiwit van eigen land te kunnen oogsten. Dit is één van zijn doelen voor het komende jaar.

Tot voor enkele jaren geleden maaide veehouder Hagoort de eerste snede volledig en gingen daarna rond half mei de koeien pas naar buiten. “Dit deed ik al jaren zo en had hier goede ervaringen mee’’, zegt Hagoort. Waarom zou hij het dan veranderen in zijn bedrijfsvoering?

Hoge opname vers gras levert winst op

De afgelopen jaren waren de cijfers uit de KringloopWijzer niet altijd naar tevredenheid van boer en adviseur. Vooral op de onderdelen van ‘N-bodemoverschot’ en ‘Eiwit eigen land’ was er verbetering gewenst. Op basis van deze punten is er voor gekozen om de koeien vroeg in het voorjaar naar de wei te sturen om het vers gras daar zelf op te halen.

Het voorjaar is bij uitstek de periode om veel winst te boeken. Het gras is dan van zodanige ‘goede’ kwaliteit, die je als ondernemer nooit onder het plastic weet te realiseren. We doelen dan met name op de eiwitkwaliteit en daarbij behorende DVE/ OEB verhouding. Daarnaast zit er veel energie in vers gras die je direct wilt benutten. Hierdoor bespaar je ook nog eens op de krachtvoergift. Dat betekent dat Hagoort minder krachvoer met een veel lagere eiwitconcentratie hoeft aan te kopen. Deze aanpak heeft positief uitgepakt op dit Koeien & Kansen bedrijf. Dat blijkt zowel uit de resultaten van de KringloopWijzer als uit de financiële jaarrekening. ‘’Dit een win-win-situatie en geeft ons een extra stimulans om de koeien, zodra de grond het toelaat, naar buiten te sturen’’, zegt Hagoort.

Bemesting afstemmen op weidesysteem

De bemesting heeft Hagoort dit voorjaar afgestemd op het gekozen weidesysteem. Er is volgens hem een goede basis gelegd voor een mooi weideseizoen. Door toepassing van het Nieuw Nederlands weiden is er ook geen druk bij het maaien van de eerste snede. Op het moment dat die zich aandient, maken de koeien rustig hun rondjes zonder vaste te lopen in te lang gras. Hierdoor lukt het Hagoort de voederwinning op het juiste optimale moment uit te voeren en daarnaast ook nog een product te oogsten die hij optimaal kan voeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjon de Leeuw mail c.de.leeuw@ppp-agro.nl of tel 06-53427235

Springende-koe

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
Regeneratieve landbouw

Studiegroep regeneratieve landbouw van start

Hooimaand - HME-kalender JUNI

Juni = hooimaand

Landbouwperspectief Krimpenerwaard

Agrariërs Krimpenerwaard bieden hun landbouwperspectief aan