Longworm: op tijd behandelen!
31 maart 2020
Een longworm is een longparasiet die verminderde melkproductie, groeivertraging, hoesten, benauwdheid, longontsteking en sterfte kan veroorzaken bij runderen. Regelmatig zijn er ook koppels melkvee die besmet zijn. Sommige koeien hoesten zo veel dat het melkstel er van onder vandaan valt.
Het jongvee maar ook vaarzen of oudere koeien, dat dit jaar voor het eerst naar buiten gaan, zijn vatbaar voor longworm en daarom is behandelen noodzakelijk. In tegenstelling wat eerder altijd gedacht werd zijn volwassen dieren niet automatisch resistent.
Als er een erg hoge infectiedruk is doordat jongvee en (aangekochte) vaarzen of koeien veel wormen uitscheiden kan ook de rest van de koppel weer besmet worden en klachten krijgen. Om schade van een longworminfectie te voorkomen zijn er de volgende twee mogelijkheden:
- Enten tegen longworm: De dieren moeten twee keer gevaccineerd worden met een tussentijd van 4 weken. Twee weken na de laatste enting kunnen de dieren dan de weide in. In het weideseizoen moeten de geënte dieren enkele weken op een stuk land worden geweid, waar de koeien al eerder hebben gelopen om een her-infectie mee te maken zodat ze later voldoende antistoffen tegen longworm ontwikkelen. Als de enting en de beweiding goed uitgevoerd zijn dan hebben deze dieren een levenslange bescherming tegen longworm!
- Ontwormen tegen longworm: Als u nieuwe dieren aan de koppel toevoegt die geen antistoffen hebben kunnen deze uw gehele koppel her-besmetten. Deze nieuwe dieren kunt u ongeveer 40 dagen na de start van de weidegang ontwormen. De dieren hebben dan tijd om antistoffen te ontwikkelen en er wordt zo voorkomen dat de dieren veel wormen uitscheiden. Het is belangrijk om alle dieren te ontwormen die vanaf september, van het afgelopen jaar, bij de koppel zijn gekomen en alle nieuw te introduceren dieren. Ontwormen kan met een pour-on middel op de rug. Let erop dat dit middel alleen werkt als het een dag voor en een dag na het ontwormen niet regent. Ook werkt het niet bij felle zon omdat het dan opdroogt in plaats dat het de huid intrekt.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Voets, mail j.voets@ppp-agro.nl of tel 06-38702400.
Meer weten?
Meer nieuws
Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
- Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
- Advies
- Bedrijfsadvies
- Coaching
- Financieel advies
- Geen categorie
- Innovatie
- Kennis
- Nieuws
- Praktijkbegeleiding
- Procesbegeleiding