Masterclasses Rantsoen en Klimaat gestart: “Erg interessant en waardevol”

In februari en maart zijn de eerste masterclasses Rantsoen en Klimaat, onderdeel van Winnen met Klimaat en Natuur, met succes gestart. In deze nieuwe masterclass wordt samen met de deelnemende melkveehouders een verdieping gemaakt in de keuzes van het rantsoen en de winst die hiermee behaald kan worden voor het financieel resultaat en het klimaat. In de sessies komen de grote én kleine aanpassingen in het rantsoen aan bod, die op lange en korte termijn resultaat kunnen geven. Lees hieronder meer over de ervaringen van de leden-melkveehouders en een aantal tips van de bedrijfsadviseurs.

De masterclasses zijn tot stand gekomen, omdat we zien dat de grootste winst binnen het thema Klimaat behaald kan worden met rantsoen. Hier willen we de leden-melkveehouders graag bij ondersteunen door praktische en toepasbare tips op basis van eigen cijfers te geven in de masterclasses.

De masterclasses worden gegeven in samenwerking met PPP-Agro en ForFarmers. Het doel van de masterclass is volgens Delian Kool van PPP-Agro om de melkveehouders direct handelsperspectief mee te geven, “zodat zij in het eerst volgende gesprek met de voeradviseur of voerleverancier de discussie aangaan op dit thema”.

Melkveehouder Dirk Jan Oskam,

Ik wil deze informatie nu meer in gaan zetten

“Het was een interessante masterclass. De adviseur was goed, zeer gespecialiseerd en had veel kennis van zaken. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord, maar ook een aantal (bekende) dingen waar ik weer scherp op ben gezet. Een voorbeeld is de informatie over wat de verschillen zijn in CO2-emissies in verschillende voeders. Ik wil deze informatie nu meer in gaan zetten tijdens het voeren”

Dick Jan Koster van PPP-Agro verteld enthousiast over de positieve reacties die hij ontvangt naar aanleiding van de masterclasses: “De melkveehouders geven aan dat ze nu meer handvatten hebben om via het rantsoen de CO2-emissie te verlagen en dit echt willen gaan toepassen op hun bedrijf. Dat vind ik ontzettend leuk. Er was zelf een melkveehouder die aangaf negatief tegenover de CO2-reductie te staan, maar na de masterclass positiever gesteld is en hij nu ook meer mogelijkheden ziet. Daar doe ik het voor.”

Melkveehouder Timo Burgers,

Een leerpunt was het enorme verschil in CO2 tussen de voedermiddelen

“Ik heb in de evaluatie de masterclass een 9 gegeven, en dat doe ik niet snel. Het was erg interessant en waardevol. Een leerpunt was het enorme verschil in CO2 tussen de verschillende voedermiddelen, bijvoorbeeld tussen sojaschroot en raapschroot. Verder kwamen er concrete maatregelen naar voren die de CO2-emissie verlagen, op manieren waardoor er geen extra kosten gemaakt worden. Ook heb ik geleerd meer focus te gaan leggen op natte bijproducten. Binnenkort ga ik kunstmest met meer ammonium strooien, omdat daar minder energie voor nodig is om te produceren, wat weer gunstig is voor het klimaat.”

Een advies voor de verlaging van de CO2-emissie geeft Johan Temmink van ForFarmers aan alle melkveehouders: “Probeer zoveel mogelijk goed ruwvoer van het land te halen, wat op een efficiënte wijze in melk kan worden omgezet. Als je daarin slaagt scoor je op veel onderdelen goed zoals carbon food print, eiwit van eigen land en ammoniakemissie. Maar het allerbelangrijkste, je scoort hiermee ook goed voor je portemonnee”.

Melkveehouder Wijtze Hoogeveen,

Hoe beter je voer-efficiëntie, hoe lager de klimaat uitstoot

“Het was een erg interessante masterclass. Wat mij vooral is bijgebleven na de masterclass is dat mijn bedrijfsintensiviteit kan bijdragen aan het klimaat. De voer-efficiëntie is daarnaast echt de grootste klus. Maar hoe beter je voer-efficiëntie, hoe lager de klimaat uitstoot. En daar gaan we voor.”

Melkveehouder Eric Zeger,

Technisch goed draaien draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot

“Na de masterclass had ik het er met mijn voer vertegenwoordiger over, wat doen wij nu precies? Het rantsoen wil je altijd optimaliseren, maar het is toch verstandig om eens te kijken hoe het zit met de CO2 equivalenten. Een koe moet goed produceren op het rantsoen, daarna kijk je naar de CO2 uitstoot. Uit de masterclass kwam dat technisch goed draaien bijdraagt aan een lagere CO2 uitstoot, en dan heb je er ook iets aan. We gaan nu kijken naar het rantsoen of wij er iets mee kunnen gaan doen. Juist voeren van de koeien blijft het belangrijkst.”

Bedrijfsadviseur Delian Kool sluit de masterclasses altijd af met een aantal praktische tips die hij graag ook hier wilt delen:

 1. Let op met sojaschroot.
 2. Zorg dat de berekende ruwvoeropname ook overeenkomt met de werkelijkheid, zo voorkomt u een te hoge krachtvoergift.
 3. Zorg dat de VEM en DVE dekking in balans zijn.

(onderstaand geld alleen voor RFC leveranciers/leden)
Via uw district wordt of bent u al benaderd voor de inschrijving voor de Masterclasses Klimaat en Rantsoen in het eerste kwartaal van 2021. We houden u de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het Winnen met Klimaat en Natuur programma. Hebt u een vraag over de masterclasses? Stuur dan een e-mail naar workshops@frieslandcampina.com.

Bron: Melkweb, FrieslandCampina

 

Voor meer informatie over dit thema kunt u contact opnemen met Delian Kool mail d.kool@ppp-agro.nl of tel. 06-29306232

 

20200529-_MG_6563

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
2024-03 Open dag 13 april 4-3

Open dag | 13 april bij melkveebedrijf De Jong in Vlist

Klimaatslim boeren op veen - website

Resultaten van 5 jaar klimaatslim boeren op veen

Bemest op z'n Best stikstof optimaal benutten

Stikstof optimaal benutten