Moet ik iets doen aan mijn grasland?

Na maanden van droogte en hoge temperaturen ligt de grasmat er heel anders bij dan begin mei.
Het weer heeft letterlijk zijn sporen na gelaten en hier en daar tot fikse schade geleid. Maar wat kan of moet ik hier nu aan doen?

Wat er moet gebeuren aan uw grasland, kan voor iedereen anders zijn: Vooral omdat de verschillen enorm zijn tussen regio’s, bedrijven en zelfs binnen de bedrijven. Grondsoort, het gebruik en het grassenbestand zijn meestal de oorzaak van dergelijke grote verschillen. Nu veel percelen schoon gemaaid zijn en wat regen gekregen hebben, zie je toch snel nieuwe uitlopers en knapt de grasmat verbazingwekkend snel op. Juist nu worden de verschillen inzichtelijk en de mogelijke schade ook.

Belangrijke vragen op weg naar een oplossing zijn:

 • Zijn er hier en daar kale plekken? Of zijn er juist hele grote kale stukken te zien? Of is de mat gewoon wat open geraakt doordat de minder goede grassen, zoals ruwbeemd, weg gedroogd zijn, maar de gewenste grassen er nog steeds tussen staan?
 • Als de grasmat nog groen is, hoe komt dit? En belangrijker: welk soort staat er?
 • Zou doorzaaien van een perceel voldoende zijn, of moet ik opnieuw beginnen en dus opnieuw inzaaien? En als ik opnieuw begin, moet er dan ook nog doodgespoten worden om de kweek te bestrijden?

Het is dus noodzakelijk om het grassenbestand goed in beeld te brengen om een idee te hebben hoe het met de kwaliteit gesteld is.

Mogelijke oplossingen:

 • Is er op elke vierkante decimeter (10 bij 10 cm) nog 1 actieve (Engel raai)grasplant aanwezig, dan is doorzaaien niet noodzakelijk.
 • Zijn het vooral enkele grote kale plekken in een perceel dan kunt is ook plaatselijk doorzaaien een goede mogelijkheid.
 • Heb je grote kale vlakken in het perceel dan kun je deze ook doorzaaien, maar losmaken en zaaibed maken heeft soms de voorkeur om kiem  en slagingskans te vergroten.

Doorzaaien of herinzaaien?

De grond van de bovenlaag is nog niet overal nat genoeg. Het risico na doorzaai is dan dat de ontkiemde plant weer uitdroogt. Uitdrogen op kale grond vindt eerder plaats dan uitdrogen van een kiem die tussen bestaand gras ontwikkelt. Uitdrogen van een kiem welke in een sleufje ontspruit duurt echter langer. Dit risico zult u van te voren goed in moeten schatten in combinatie met de kans op regen voor de komende weken om een keuze te maken tussen doorzaaien en/of herinzaaien. Wanneer er gekozen wordt voor doorzaaien kan er gekozen worden  tussen een sleufloze of sleufvormende techniek. Maar vooral op veengrond is de grond nog niet overal nat genoeg om te kunnen ontkiemen, dus dan is wachten beter dan te vroeg beginnen.

Is herinzaai noodzakelijk en er is kweekgras aanwezig, dan moet u hier goed de tijd voor nemen om de kweek “echt” te kunnen bestrijden. Kweek moet ook in de groei zijn om dood te gaan, dus ook hier is groeizaam weer voor nodig: Dit vraagt dus meer tijd om deze goed te kunnen bestrijden. Maai het daarom eerst af en laat er weer jonge uitlopers aan komen voordat u met een bespuiting de kweek gaat bestrijden. Na de bespuiting dient u regelmatig het perceel te controleren of de wortels ook daadwerkelijk dood zijn: De wortels mogen niet meer dubbel buigen, maar moeten hierbij afknappen. Blijven ze buigzaam, dan zijn ze nog steeds niet dood en kunt u beter langer wachten.
Een ander ding om voor op te passen is dat er bij het frezen van een perceel van kweek veel korte stukjes gemaakt worden en als u die gaat verplaatsen door egalisatie, dan verspreidt de kweek zich over het gehele perceel waardoor de kwaal alleen maar erger wordt in plaats van minder: Kortom, neem de tijd om ongewenste grassen goed dood te krijgen voordat u opnieuw begint.


Voor meer informatie neem contact op met Sjon de Leeuw tel 06-53427235 of mail c.de.leeuw@ppp-agro.nl

doorzaai

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
Regeneratieve landbouw

Studiegroep regeneratieve landbouw van start

Hooimaand - HME-kalender JUNI

Juni = hooimaand

Landbouwperspectief Krimpenerwaard

Agrariërs Krimpenerwaard bieden hun landbouwperspectief aan