Richard Korrel: ‘Ik hoor graag wat anderen er van denken’

Met 3300 uur weidegang, 14.000 kilo melk per hectare en een rantsoen zonder mais is het een uitdaging om het ureum in de melk onder de duim te houden. Melkveehouder Richard Korrel had wel ideeën, maar het advies van Linda Brouwer bracht hem verder dan alleen het inzicht om maar minder kunstmest te strooien.

Te vaak verdwijnen boekhoudrapporten in een la, zonder dat melkveehouders er kritisch naar kijken. Niet bij Richard Korrel. De melkveehouder (32) uit Ouderkerk aan de Amstel besteedt minimaal een ochtend aan het doorspreken van de plussen en de minnen in de bedrijfsresultaten. ‘Dat voorkomt bedrijfsblindheid en houdt je scherp’, legt Richard uit.
Al twintig jaar komt Linda Brouwer als adviseur op het bedrijf van de familie Korrel. Richard zit in maatschap met zijn ouders Gerard en Annemiek en is getrouwd met Melanie. Vorig jaar kwamen de voerkosten als aandachtspunt naar voren tijdens de analyse van de boekhouding. Die lagen te hoog voor een bedrijf met 14.000 kilo melk per hectare. Door de koop van 23 hectare grasland extensiveerde het bedrijf behoorlijk. De intensiteit lag voor de transactie nog op 20.000 kilo melk per hectare. Richard: ‘Onze strategie was altijd al te streven naar grondgebondenheid. Maar met de bouw van de nieuwe stal in 2015 is het bedrijf geleidelijk aan intensiever geworden. Tot het moment dat land vrij kwam waar we al een paar jaar een oogje op hadden.’ Inmiddels is Richard gestopt met het voeren van mais, en dat scheelt behoorlijk in de voerkosten.

Drijfmest vóór het maaien

Linda Brouwer was betrokken bij de aankoop van het land (zie kader), bij de bouw van de stal en bij de deelname aan de Proeftuin Veenweiden. De adviseur van PPP-Agro Advies is volgens Richard een sparringpartner en daar hecht hij waarde aan. ‘Ik heb zelf ideeën en die laat ik niet zomaar los, maar ik hoor wel graag wat anderen er van denken. Dan kun je tijdig bijsturen. ’
Als voorbeeld noemt hij de les die uit de Proeftuin Veenweiden werd geleerd: benut vooral eerst je eiwit van eigen land als je grondgebonden bent. ‘Daar had ik al mijn gedachten bij. Minder kunstmest strooien om het eiwit te drukken in het gras en in m’n kuil. En als je geen maïs voert heb je dat eiwit ook niet nodig. Maar via de Proeftuin kwam ook het advies om de drijfmest anders uit te rijden. Niet meer na het maaien, maar na de laatste beweiding vóór het maaien. Het resultaat is minder eiwitrijk etgroen en minder hoge ureumgehalten. Het eiwit wordt beter benut en de emissie van ammoniak is lager’, zegt Korrel.
Eerder had Richard ook wel ureumgehalten in de melk van tussen de 30 en 40 milligram ureum per liter melk. Met name wanneer de koeien op bemest en gemaaid land liepen. Linda was betrokken bij de vraag om dat ureum te drukken. ‘Ze luistert goed naar mij als klant, gaat in gesprek en zet me aan het denken. Uiteindelijk lees je het advies alsof het je eigen gedachten zijn’.

Dertig kilo stikstof uit kunstmest

Later inscharen was zo’n advies om een hoog ureum te voorkomen. De vrees was dat de koeien meer gras zouden versmeren, maar dat bleek enorm mee te vallen. De kunstmestgift is teruggebracht tot slechts dertig kilo zuivere stikstof per hectare per jaar (aanwending in het voorjaar). De vrees voor een terugval in grasproductie bleek evenmin terecht. De veengrond levert rond de 12 ton drogestof per hectare, inclusief tien hectare waar geen mest op komt. Het toevoegen van water aan de drijfmest speelt daar een rol in, de stikstof wordt daardoor beter benut.
Richard: ‘Het gemiddelde ureum lag dit jaar rond de twintig milligram per liter melk, in combinatie met 3300 uur weidegang. Op dit moment is het veertien bij een melkeiwitgehalte van 3,63 procent. Als het eiwitgehalte onder druk komt dan stuur ik niet bij met eiwit, dan voer ik minder energie. Het rantsoen heeft een ruw eiwitgehalte van 148 gram per kilo drogestof, dat is voldoende.’ Korrel geeft aan dat hij niet streeft naar de maximale productie aan gras of melk. Als de directe kosten maar laag zijn dan is dat niet nodig. ‘We boeren goed. De bank is niet voor niets meegegaan met de aankoop van 23 hectare land.’

Spannend gesprek

Linda Brouwer komt al twintig jaar bij de familie Korrel over de vloer. Ze helpt jaarlijks met het invullen van de mestboekhouding/Kringloopwijzer en evalueert de bedrijfseconomische boekhouding. Daarnaast adviseert ze de melkveehouders bij grote besluiten, zoals de bouw van de nieuwe stal (2015) en de aankoop van 23 hectare land (2018). ‘Dat was best een spannend gesprek met de bank. Een flinke lap grond, nog maar kort na de bouw van een nieuwe stal en nieuwe woning. De bank aarzelde. Maar de familie Korrel draait al jaren sterke resultaten. Ik heb dat voldoende kunnen bevestigen.’

Auteur: Tijmen van Zessen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda Brouwer mail l.brouwer@ppp-agro.nl of tel 06-53351736

 

20201030-_MG_8184-bewerkt

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
IDL van Nationaal Groenfonds

IDL: gunstige lening bij het Nationaal Groenfonds

eco-activiteit weidegang

Startdatum eco-activiteit weidegang uitgesteld naar 1 juni

Middenbeemster

Landbouwvakdagen West-Nederland | 4 – 6 juni