Voorjaar 2020, veel activiteiten in het vooruitzicht!

Een lange droogteperiode, eindelijk weer wat regen en nu, begin mei, weer droog. De eerste snede is geoogst of gaat binnenkort geoogst worden. De dagen zijn al fors langer en zullen normaliter ook warmer worden. Kortom, een tijdstip met veel activiteiten in het vooruitzicht.

De eerste snede lijkt vaak een zekerheid van kwaliteit, maar toch zijn er verschillen mogelijk. Strevend naar de hoogste benutting mag de eerste snede vaak gerust wat droger ingekuild worden. De hoeveelheid DVE die er in zit én die de koe er zelf van kan maken, stijgt bij verder dezelfde omstandigheden aanzienlijk. Dit scheelt eiwitcorrectie met krachtvoer in het rantsoen. Feit is wel dat de broeigevoeligheid iets toeneemt. Er wordt dus meer verwacht van uw vakmanschap bij het inkuilen (goed vastrijden, alle lucht eruit) en bij het uitkuilen (goede afdekking, beperkt openmaken en zeker niets losmaken bij het uitkuilen).

De volgende actie na het oogsten van de eerste snede is de bemesting voor de tweede snede. Houd voor deze bemesting rekening met de nawerking van de organische mest. Globaal 20% van de beschikbare N uit de drijfmest gegeven voor de eerste snede, komt beschikbaar voor de tweede snede. Bij 30 ton drijfmest ‘gemiddeld’ is dit toch 12 kg zuivere N. Daarnaast begint ook de mineralisatie in de bodem goed op gang te komen. In beide gevallen betekent dit dat je mogelijk nog wat kunt korten op de hoeveelheid kunstmest-N.
Extra nawerking dit jaar is ook te verwachten als in de periode ’toediening en oogst’ weinig tot geen regen is gevallen. In dat geval zal de opbrengst van de eerste snede laag zijn, maar is ook de hoeveelheid rest-N in de bodem nog groot.

Het derde aandachtspunt zijn de langere, warmere dagen die mogelijk gaan komen. Heerlijk om ’s avonds nog na te genieten op het eigen terrasje, maar … heel vervelend als het vol zit met vliegen en andere insecten. Een belangrijke basis voor overlast is de stal. Probeer waar het kan putten helemaal leeg te maken (eventueel overpompen naar een ander put), indien noodzakelijk zo goed mogelijk zuiver te spuiten en een goede behandeling van de maden op te zetten. Als de maden geen vliegen worden, dan is de cirkel doorbroken en is de overlast in de zomer lager en wordt het toch echt genieten op het terras. Ja toch?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan van Middelaar mail j.van.middelaar@ppp-agro.nl of tel 06-47303181

Inkuilen - PPP Agro Advies

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
Maisdemo 5 oktober 2023

5 oktober | maisdemo: meer mais met minder mest

Koeien lopen door de modder - Westerkwartier Natuurinclusief

Werken aan toekomstbestendige bedrijfsvoering in Westerkwartier

16 jaar PPP west

Zestien jaar PPP-Agro Advies West