Vooruit met die Spuit!

Baggerspuiten: een typisch veenweide verschijnsel! Meestal gebeurd dit in het najaar. Maar baggerspuiten in juni en juli levert veel meer op. Zowel het water, de stikstof uit de bagger als de extra smakelijkheid van het gras komen in Juni en Juli beter tot zijn recht. Onderaan de streep levert u dat meer op in de vorm van grasopbrengst en stikstofbenutting.

Baggerspuiten in juni of Juli, het liefst in een droge periode! Ik heb alleen nog maar voordelen van baggerspuiten in deze tijd kunnen ontdekken. De belangrijkste is: als u baggerspuit in een droge periode en daarbij opdracht geeft er flink extra water bij te spuiten bent u eigenlijk aan het beregenen. En in een droge periode is water het korst duigje in ton voor groei, oftewel de meest beperkende factor. Daarbij is het gras dan gelijk vrijwel schoon geregend van de bagger, en is er nauwelijks meer een groei beperkende baggerfilm op het gras.

Daarnaast geeft u afhankelijk van de bagger zelf en de bagger dikte ongeveer 100 kg stikstof. Dit is organisch gebonden stikstof die niet direct beschikbaar komt maar in de maanden na toepassing van de bagger. Als u in het najaar bagger spuit heeft u niets meer aan deze vrijkomende stikstof. Bij toepassing eerder in het seizoen kan deze stikstof nog door het gras benut worden. En levert u extra grasgroei op.

Alle veehouders die eerder in het seizoen werken met de baggerspuit geven aan dat het gras er smakelijker van wordt en beter opgenomen door weidende koeien. Zeker in Juni en Juli als het gras aan het schieten is en daardoor minder smakelijk is die extra smakelijkheid goed te gebruiken.
Voor de veehouders die mest moesten rijden de afgelopen tijd omdat ze niet konden of wilden wachten kan de baggerspuit ook een mooie oplossing zijn. Je kunt hiermee je eigen mest inregenen, wel moet dit dan eigenlijk gelijk achter de mesttank aan gebeuren om verbrandingsschade en stikstof verlies uit ammoniak zoveel mogelijk te voorkomen. Maar als u kunt wachten met de mest tot het weer kouder is en regent is dat altijd nog beter dan inregenen met de baggerspuit.

Onkruiddruk is een veel gehoord bezwaar. Als u de bagger spuit op de juiste manier toepast; dus niet een te dikke laag en toegepast in een groeiend gewas, krijgt het onkruid geen kans. De afgelopen droge periode in juni heeft zicht perfect geleend voor gebruik van de baggerspuit. Moet u nog baggerspuiten? Het is nog steeds vrij droog in het land dus zodra het weer een paar dagen warm en droog blijft: vooruit met die spuit!

Baggerspuit Korrel

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
HME-kalender JULI

Juli = zomermaand

Hooi

Hooi helpt om te sturen op ureum

Veld-APK

Efficiënter bemesten na Veld-APK