Zoekt u nog een rendabele investering?

In het project “Meer gras van eigen bodem”, streven we naar het zo veel mogelijk oogsten en benutten van het eigen gras. Eén van de simpele en effectieve maatregelen die is toegepast, is het verlagen van de lokbrok in de melkstal.

Op veel bedrijven krijgen alle koeien een krachtvoergift als lokbrok in de melkstal. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar feit is wel dat alle koeien dit krijgen, ook de oudmelkse dieren die het vaak niet nodig hebben. Deze dieren worden daarmee ruim boven de norm gevoerd. Daarbij is de lokbrok gift ook vaak nogal ruim, oplopend tot 4 kilo per dier per dag. Als resultaat hiervan nemen de koeien minder ruwvoer op; elke kilo krachtvoer verdringt gemiddeld 0,4 kg droge stof aan ruwvoer. Met hier en daar de bulten gras tot in het voorhuis, is het ronduit zonde dat er eigen gewonnen gras blijft liggen en er onnodig krachtvoer het erf op komt!

Een bedrijf dat bijvoorbeeld gemiddeld 100 koeien aan de melk heeft, en terug gaat van 4 naar 2 kilo lokbrok per koe per dag voert ruim 70.000 kg krachtvoer per jaar minder. De verse koeien zullen wel gecompenseerd moeten worden voor deze verlaging dus de netto besparing is ongeveer 30.000 kilo, maar uitgaande van een simpele brok, is dit toch ruim €6.000,-. Ook kunnen misschien de bespaarde kilo’s ingezet worden bij de versere koeien van 0-150 dagen. Daarmee worden deze dieren nog beter op de norm gevoerd en bereiken ze een hogere productie. Het resultaat hiervan dat er meer melk met dezelfde totale kilo’s krachtvoer geproduceerd wordt.

Maar hoe kun je de gift dan verlagen?

Eén van de deelnemers heeft een video gemaakt en een goede oplossing gevonden. Video: Meer gras van eigen bodem (Ruud de Boer). Als dit op deze manier niet mogelijk is, is het misschien op een andere manier op te lossen? Een ander voersysteem in de melkstal en/of een opdrijfhek aanschaffen en te stoppen met verstrekken van brok. Ook kan op veel bedrijven de krachtvoerverstrekking nog wel scherper door te zorgen dat de krachtvoergiften consequent worden aangepast aan de productie of lactatiedagen; te vaak zien we dit versloffen in de praktijk. Een koppeling tussen voercomputer en MPR kan dan ook een goede aanschaf zijn.

Dus als u nog een rendabele investering zoekt, investeer dan in simpele plaatjes, apparaten, programma’s die ervoor zorgen dat u minder of helemaal geen krachtvoer in de melkstal verstrekt. En die zorgen dat u consequent op basis van productie bij de dieren die het nodig hebben het krachtvoer kunt verstrekken. Meer melk met hetzelfde krachtvoer of minder kosten en dezelfde melkgift: Dat zijn investeringen die snel worden terug verdient!


Video: Meer gras van eigen bodem (Ruud de Boer)

Voor meer informatie: Wim Honkoop, w.honkoop@ppp-agro.nl of 06-13522542

Meer gras van eigen bodem

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Advies
  • Bedrijfsadvies
  • Coaching
  • Financieel advies
  • Geen categorie
  • Innovatie
  • Kennis
  • Nieuws
  • Praktijkbegeleiding
  • Procesbegeleiding
Kuil van de toekomst

Kuil van de toekomst: vooruitdenken om te optimaliseren

2024-03 Open dag 13 april 4-3

Open dag | 13 april bij melkveebedrijf De Jong in Vlist

Klimaatslim boeren op veen - website

Resultaten van 5 jaar klimaatslim boeren op veen