Zorgen om blauwtong

Het blauwtongvirus verspreidt zich razendsnel en dat is zorgelijk. De symptomen zijn bij rundvee vaak minder erg dan bij schapen. Het blijft meestal bij ontstekingen aan de bek en neus en stram lopen, al komen er meer meldingen van ernstige gevallen van blauwtong binnen. Deze dieren hebben ook een gezwollen tong en (hoge) koorts.  

Koeien eten minder en de melkproductie gaat achteruit. Hoewel de symptomen dus minder erg zijn en er weinig sterfte is, verwachten veeartsen de komende weken wel verschillende bijkomende problemen bij koeien, zoals baarmoederontstekingen en verplaatsingen van de lebmaag.  

Knutten 

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door knutten, dat zijn kleine muggen. De ziekte steekt normaal gesproken vooral de kop op in het Middellandse Zeegebied, maar zo nu en dan ook noordelijker. De laatste keer dat blauwtong in Nederland te zien was, was tussen 2006 en 2008. Bij zacht weer is de kans op blauwtongbesmettingen groter, bij temperaturen onder de 10 graden en met harde wind zie je de knutten niet.  

Geen behandeling tegen blauwtong

Een virusinfectie is niet te behandelen, wel kunnen ontstekingsremmers worden gegeven. Het is belangrijk dat de koeien blijven eten. De ontstekingsremmers kunnen daarbij helpen. Geef ook voer dat gemakkelijk te eten is, bijvoorbeeld vers gras (in de stal), geweekte brok of vochtige mais. Het lukt bij koeien meestal goed ze aan het eten te houden.  

Houd vooral droge koeien goed in de gaten, zodat de problemen na het afkalven hopelijk klein blijven. Zet ze op stal en zorg dat ze blijven eten, eventueel met behulp van pijnbestrijding.  

Voorkomen: opstallen 

Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten. Om de ziekte te voorkomen is het dus belangrijk deze muggen te weren. Het lijkt erop dat er minder besmettingen zijn bij koeien die op stal staan. Probeer de koeien dus zoveel mogelijk op stal te houden, of in ieder geval tijdens de schemering en de nacht. Laat de ventilatoren zo veel mogelijk aan staan.  

Veehouders enorm aangedaan 

Het is hopen dat er snel een vaccin tegen het virus komt. Het is een ernstige ziekte en veel dieren van veehouders, hobbyisten en kinderboerderijen worden erdoor getroffen. Veehouders zijn enorm aangedaan door de heftigheid van deze uitbraak bij hun dieren. We hopen dat de situatie snel stabiliseert en verbetert. Wij wensen de betrokkenen en gedupeerden veel sterkte. Heeft u behoefte aan een gesprek over de impact voor uzelf en uw bedrijf door te praten, neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Koe met blauwtong

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
  • Advies
  • Bedrijfsadvies
  • Coaching
  • Financieel advies
  • Geen categorie
  • Innovatie
  • Kennis
  • Nieuws
  • Praktijkbegeleiding
  • Procesbegeleiding
Stalvoerbalans

Maak een rantsoenplan voor betere benutting

Subsidie voor water- en klimaatprojecten

Subsidie voor water- en klimaatprojecten

Koe en Eiwit 155 RE

Laag RE blijft lastig bij een rantsoen met veel gras