Oktober – de laatste loodjes…

Oktober 2019 gaat de geschiedenis in als de maand met de grootste boerendemonstraties ooit in Nederland. Voor veehouders kàn dit tijdbeslag deze maand omdat er relatief weinig werkzaamheden zijn die extra arbeid eisen. Natuurlijk zitten de dagen vol met de dagelijkse zaken rondom het vee, maar er is ook nog wel ruimte voor extra zaken zoals bodem en bemesting.

Beoordeel bodemanalyse

Een klusje dat te weinig plaatsvindt is het goed beoordelen van de bodemanalyses. Vanaf 2006, het eerste jaar van het huidige mestbeleid, zijn vanwege de derogatie december en januari piekmomenten voor bodemonderzoeken. Veel van deze bodemanalyses bevatten alleen maar info over wetgeving gerelateerde zaken (NLV- en fosfaatgegevens). Gelukkig worden er ook steeds meer analyses gemaakt met aanvullende getallen. Een van deze getallen geeft informatie over de pH, de zuurtegraad van de grond, een getal om nu eens goed naar te kijken. De pH heeft een optimum. Te laag en ook te hoog zijn beiden ongewenst omdat ze een verstoring van de mineralenopname en de groei van het gras veroorzaken. Ook verschilt het optimum afhankelijk van de samenstelling van het grasland gras-klaver wil graag wat hoger in het streeftraject zitten dan puur gras.

Onderhoudsbekalking

Heeft u de papieren er inmiddels bij en is alles in orde? Complimenten. Een teken dat úw bedrijfsvoering over de laatste jaren in ieder geval tot het gewenste resultaat heeft geleid. Kijken we naar de statistieken van de laboratoria, dan blijkt dat er nog heel veel percelen voor verbetering vatbaar zijn, om het netjes uit te drukken. Vaak is de pH te laag en vraagt om een onderhoudbekalking. Niet geheel toevallig komen we nu in een periode waarin dit perfect kan. Gras met een mooie korte stoppel (max 10 cm, dus winterklaar) is uitermate geschikt om te bekalken. Natuurlijk moet de berijdbaarheid wel goed zijn. Grote voordeel van nu bekalken is dat de kalk gedurende de winter langzaam in de bodem zakt en dan vanaf het voorjaar zijn positieve effecten laat zien.

Kalkmeststof

Kijk goed welke kalkmeststof u gebruikt. Gebruik kalk met extra magnesium als de bodemtoestand van dit element laag is. Anders zeker niet doen, want een te hoge toestand is niet gewenst en bovendien kost een dergelijke bemesting extra geld. Denk eventueel ook aan een meststof met sporenelementen. Deze is zeker op de lichtere zandgronden gewenst en van toegevoegde waarde. Nog een laatste tip: kijk goed naar de dikte van de bemonsterde laag. Het analyseadvies is per 10 cm bouwvoor. Gras wordt vaak op 10 cm gestoken, bouwland standaard op 25 cm. Bedenk ook eens hoe de pH kan zijn in de laag -10 tot -25 cm? Reden om dit eens te onderzoeken?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan van Middelaar

bekalken

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
Regeneratieve landbouw

Studiegroep regeneratieve landbouw van start

Hooimaand - HME-kalender JUNI

Juni = hooimaand

Landbouwperspectief Krimpenerwaard

Agrariërs Krimpenerwaard bieden hun landbouwperspectief aan