Voorbereidingen voor 1e snede

Eerste helft maart 2020; het lijkt nu in het hele land wel natter dan dat het droog was in de zomers van 2018 en 2019! De impact op de voorbereidingen voor de 1e snede zijn groot. Drijfmest uitrijden is momenteel onmogelijk zonder schade aan de bodem en/of de grasmat en kunstmest in het water strooien is ook niet de bedoeling. Wat op dit moment te doen in aanloop naar de 1e snede?

Ondanks alles staat het gras er op dit moment fantastisch bij met een prima groene kleur (behalve op plaatsen waar al langer water op het land staat). Dit betekent dus dat er voor de huidige groei voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten die het gras ook kan benutten. Om de huidige staat van het gras te behouden is het erg uitnodigend om te gaan bemesten, maar ja dat water,… De vooruitzichten voor de tweede helft maart laten een goede verbetering zien. Toch is er vanaf nu nog tijd nodig om het land op te laten drogen. Concreet kan er dus eind maart op zijn vroegst worden bemest. Hoe past dit in de huidige planning?

Er zullen percelen zijn waar het gras te lang is om nog te bemesten met drijfmest. Als het mogelijk is zijn dit eventueel percelen voor een vroege weidesnede waarop alleen kunstmest (N + S) wordt gegeven. Reken ook met een lichte opbrengst, maar wel weer met een volledige 2e snede.
Ook zullen er percelen zijn die alleen gemaaid kunnen worden vanwege de ligging. Voor deze percelen is het moeilijker de juiste afweging te maken. Moet er in geval van langer gras nog wel / niet worden bemest? Wat is de schade van het berijden van het perceel en het te gebruiken materiaal? Een optie om te overwegen is het overslaan van de kopakkers, zeker als er op de rest van het perceel wel netjes en zuiver bemest kan worden. Vooral het zuiver werken is heel belangrijk; u wilt immers de mest straks niet in de kuil hebben.

Samengevat betekent dit dat er waarschijnlijk minder drijfmest naar de 1e snede zal gaan, maar wel meer kunstmest. Hoeveel exact is eigenlijk pas aan te geven als er echt droog weer aan komt. Afhankelijk van de gewenste opdroogtijd en de verwachte tijd tot de oogst (weiden of maaien) kan er dan wel / geen drijfmest gereden worden. Zorg dat er bij kunstmest tussen aanwending en oogst zeker 3 weken zit, bij drijfmest zelfs nog liever iets langer. Stel anders de drijfmest uit tot na de 1e snede.
Nieuwe uitdagingen dus voor de veehouder die een technische insteek hebben en geen wettelijk kader.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan van Middelaar mail j.van.middelaar@ppp-agro.nl of tel. 06-47303181

DSC02403

Meer weten?

Meer nieuws

Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Maak hier een keuze tussen alle nieuwsberichten op basis van thema
 • Advies
 • Bedrijfsadvies
 • Coaching
 • Financieel advies
 • Geen categorie
 • Innovatie
 • Kennis
 • Nieuws
 • Praktijkbegeleiding
 • Procesbegeleiding
HME-kalender JULI

Juli = zomermaand

Hooi

Hooi helpt om te sturen op ureum

Veld-APK

Efficiënter bemesten na Veld-APK